Mocnik kot Odlicen Vir Omega-3 Mascobnih Kislin

Vikend je mimo in jaz imam za vas nov recept. V petek se je zame zacel dvotedenski dopust, zato sem takoj priletela v Ljubljano in veselica se je zacela. Dva tedna mojih ljubljenih, dobre mamine hrane in cudovite Slovenije. V znamenju druzinskega druzenja pa sem se spomnila, da smo s sestrami v otrostvu velikokrat jedle mocnik. In joj kako sem ga pogresala. Bil je stalnica na nasih jedilnikih in se vedno ena najboljsih vecerij, ki jih premore kuhinja nase mame. Le kako bi ga lahko naredila zdaj, ko ne jem vec jajc niti mleka? Preprosto!! Z mojim malim pomocnikom in pokusevalcem, necakom Jakatom, sva tako v soboto ustvarila veganski mocnik, v katerem je nepogresljiva sestavina odlicen vir omega-3 mascobnih kislin, kalcija, magnezija ter mnogo drugih pomembnih hranil, ki jih njegovo otrosko telo se kako potrebuje po napornem dnevu igranja s teto Luci.

Ta nepogresljiva sestavina so chia semena, katera mogoce poznate kot super zivilo, jaz pa vam bom povedala se malo vec o tem majhnem majevskem zakladu.

Dve jusni zlici oziroma 25 gramov chia semen vsebujeta 11 gramov ogljikovih hidratov, 4 grame beljakovin, 7.75 gramov mascob ter 9.5 grame vlaknin. Semena vsebujejo vseh osem esencialnih aminokislin ter mnogo mineralov in mikrohranil, poleg tega pa so tudi dober antioksidant. Da si lazje predstavljate vam povem, da 2 jusni zlici chia semen vsebujeta:

 • petkrat vec omega-3 (4.5g) kot je v 30g orehov
 • dvakrat vec zeleza (2mg) in magnezija (90mg) kot skodelica spinace
 • prav toliko kalcija (167mg) kot 120ml mleka
 • prav toliko kalija (178mg) kot ena tretjina banane
 • dvakrat vec vlaknin kot skodelica ovsenih kosmicev

Zdaj vas ze zagotovo zanima kako za vraga sem naredila mocnik iz teh malih semen, zato vam brez postanka predstavljam najboljso vecerjo (ali zajtrk), katerega izvedba je otrosko preprosta. Pri kuhanju vam tako lahko pomagajo tudi otroci, saj je meckanje testa sila zabavno !! 🙂

FullSizeRender (4)
Necak Jaka si je zelel cokolade.
FullSizeRender (7)
Jaz pa sem ga posula s cimetom.
FullSizeRender (6)
Odobreno s strani pokusevalca Jakata.

4 porcije
Sestavine:

 • 1l prosenega mleka (ali drugega rastlinskega mleka po izbiri)
 • 2 JZ chia semen
 • 1dcl vode
 • priblizno 150g bele pirine moke*
 • 1 MZ vanilijevega ekstrakta
 • scep soli
 • nastrgana cokolada, kakav ali cimet za posip

*do zdaj sem moko vedno dodajala po obcutku in to svetujem tudi vam, vseeno pa sem napisala okvirno kolicino

Postopek

Chia semena z rocnim mesalnikom zmeljemo v prah (lahko tudi s kavnim mlinckom, ce vas vecji delci motijo). Dodamo 1dcl vode ter vanilijev ekstrakt in zmiksamo, da dobimo sluzasto zmes, katere gostota bi morala biti podobna gostoti jajca. V primeru, da je zmes pregosta dodamo se vode po obcutku. Prenesemo zmes v globok kroznik ter posujemo z moko. Z rokami meckamo in valjamo med prsti, da dobimo male svaljke kot vidite na sliki. Po potrebi dodajamo moko. Koncali smo, ko ogromnih delcev ni in se nam svaljki ne lepijo vec na roke. V globoki posodi zavremo proseno mleko ter vanj stresemo male svaljke. Pomesamo in na majhnem ognju kuhamo priblizno 30min. Vmes obcasno pomesamo in malo solimo, ce se nam zdi presladko. Sladkanje odsvetujem saj je proseno mleko ze samo po sebi zelo sladko. Serviramo toplo ter posujemo z najljubsim posipom.

 

 

Viri:
http://www.healwithfood.org/nutrition-facts/chia-seeds-value.php

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Mocnik kot Odlicen Vir Omega-3 Mascobnih Kislin

 1. Najlepša hvala za tale recept! Nisem si mislila, da bom še kdaj jedla močnik :). Tale verzija je odlična!!! Predlagam tudi slano verzijo ali “zaroštani močnik”, tudi tradicionalna slovenska jed. Del močnika prihraniš, preostanek pa skuhaš na vodi (rahlo posoliš po okusu). Ostali del pa prepražiš na olju in še “cvrčočega” posuješ na vrhu (tako kot kakav pri sladkemu). Poleg se streže krompir v oblicah 🙂 Hvala in vse dobro 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s