Karamelni Mille Feuille – Francoski Navdih

Mille feuille ali po slovensko “tisoc listov” je znana francoska sladica, ki jo sestavlja vec plasti listnatega testa, vanilijeva krema ter vcasih tudi jagode ali maline. Ze dolgo sem jo imela v mislih, sedaj pa sem se koncno spravila in ustvarila nekoliko prirejeno razlicico te brezcasne sladice. Originalna verzija nazalost ni veganska, je pa zato tale tu ๐Ÿ™‚ Ceprav sem se trudila, da bi bil recept cimbolj zdrav in brez mascob, listnatega testa na zalost brez teh ni mogoce dobiti. ย Zato je torej ta sladica tista za posebne priloznosti, ceprav sem jo jaz v preteklem tednu jedla ze 4x..Ups ๐Ÿ˜‰

 

222

Za 6 malo vecjih tortic

SESTAVINE

2x listnato testo
kristalni sladkor za posip

Karamelna krema:
2CZ agaragar v prahu
60g kokosovega sladkorja
45g koruznega skroba
3JZ vanilijevega ekstrakta
500ml mandljevega mleka (ali drugega rastlinskega mleka)

120ml kokosove smetane za stepanje
1CZ koruznega skroba

Karamelizirana jabolka:
4 jabolka narezani na kocke
4 zlice javorjevega sirupa
2JZ kokosove smetane za stepanje
sok pol limone
kardamom in cimet

POTEK

  1. Testo razpostremo na pekac in ga dobro prebodemo z vilico. Nanj posujemo sladkor in specemo po navodilih. Ker imamo dva testa bomo mogli peci dvakrat. Pecenemu testu obrezemo stranice ter vsakega narezemo na 9 delov. Dobiti moramo 18 pravokotnikov.
  2. Agar agar namocimo v 50ml toplega mandljevega mleka za priblizno 10 minut. V posodici zdruzimo kokosov sladkor, koruzni skrob, vanilijev ekstrakt in 50ml mandljevega mleka ter zmes dobro premesamo. Preostalih 400ml mleka zdruzimo z namocenim agar agarjem in pogrejemo do vrenja. Vmesamo ostale sestavine in mesamo, dokler se ne zgosti kot puding. Prelijemo v plasticno posodo in takoj pokrijemo s plasticno folijo, ki se mora dotikati pudinga, da se ne naredi skorjica. Pustimo, da se ohladi.
  3. Jabolka olupimo in narezemo na kocke. V pogreti ponvi zmesamo ostale sestavine in vanjo stresemo narezana jabolka. Zacinimo in prazimo do mehkega oz dokler v ponvi ne zmanjka tekocine. Ne mesamo prevec mocno, da ne bi spestali jabolk.
  4. Stepemo kokosovo smetano s skrobom. Ohlajen karamelni puding dobro premesamo, da v njem ni grudic ter postopoma vmesamo kokosovo smetano. Kremo prestavimo v vrecko, da jo bomo lazje iztisnili na testo in tako lazje sestavili tortice.
  5. Izberemo 6 najlepsih kosov testa, ki bodo na vrhu tortic in s kremo prekrijemo ostalih 12 pravokotnikov, pri tem pa pazimo, da ne izstisnemo prevec. Nanje polozimo se jabolka in nato sestavimo tortice.
  6. Postrezemo hladno.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s