Čoko Loko Torta

Ta recept bi moral biti objavljen ze pred enim letom, a se mi je malo zalomilo in recept je bil pozabljen. Nekaj tednov nazaj pa sem na Instagramu prebrala komentar, ki me je spomnil nanj. Preiskala sem vse zapiske, a recepta nisem našla 😦 Zato sem raje zavihala rokave in poskušala še enkrat ustvariti to izjemno sladico, le da sem si tokrat sproti skrbno zapisovala vse sestavine ob vsakem poskusu.. In bilo jih je veliko.. Končno mi je uspela kot prvič, mehka in kremasta. To je izjemno lahka torta, ki nima dodanega veliko sladkorja, a vseeno poteši vse potrebe po kokosovih pregrehah.

COKO LOKO TORTA

SESTAVINE

Cokoladni biskvit:
250g moke
120g sladkorja
50g kakava v prahu
10g pecilnega praska
0,8dcl kokosovega olja
20g mletega kokosa
3dcl vode
1CZ soli
1JZ vanilijevega ekstrakta

Sladko mleko:
0,5dcl sojinega mleka
10g vanilijevega sladkorja

Kokosov mousse:
5dcl sojinega mleka
150g mletega kokosa
60g sladkorja
20g koruznega skroba
5g agar agar + 100ml vode
1,5dcl sojine smetane za stepanje

Briljantna glazura:
1dcl vode
150g sladkorja
80g kakava
2,5dcl sojine smetane za stepanje
5g agar agar

*Sojina smetana za stepanje in mleko lahko zamenjamo za katero koli rastlinsko mleko. Jaz rada uporabljam sojine napitke zaradi njihovega neutralnega okusa.

Potrebujemo tudi:
Okrogli pekac s snemljivim obrocem 🙂 Jaz sem uporabila taksnega s 20m premerom, vendar bo tudi malce vecji v redu.

POSTOPEK

Cokoladni biskvit:
Pecico ogrejemo na 180°C in namastimo pekac.
Zdruzimo moko, kakav, sladkor, sol in pecilni prasek. V drugi posodi zdruzimo mleti kokos, vanilijev ekstrakt, 1.5dcl vode in zblendamo z rocnim mesalnikom priblizno 30 sekund. Dodamo tekoce kokosovo olje in preostanek vode ter premesamo. Mokre sestavine dodamo suhim tako, da jih hitro vmesamo in vmes posodo nekajkrat udarimo po pultu. Tako bomo iz zmesi spustili zracne mehurcke in malo zaustavili delovanje pecilnega praska. Zmes ima se vedno lahko grudice, ko jo prenesemo v pekac. Ta postopek naj vzame najvec 3minute! Biskvit pecemo 20-25 minut, ter ga ohladimo.
Kokosov mousse:
Zdruzimo sojino mleko, kokos, sladkor in koruzni skrob v  ter pogrejemo do vrenja medtem pa konstantno mesamo. Ko zmes postane kot gost puding odstranimo iz stedilnika in prenesemo v nizko posodo. Pokrijemo s plasticno folijo, ki se mora dotikati pudinga, da se ne naredi skorjica. Shranimo v hladilnik, da se ohladi.
Medtem stepemo sojino smetano in tudi to shranimo v hladilniku dokler kokosova krema ni povsem hladna. Ko je pripravljena nadaljujemo pripravo tako da zdruzimo vodo in agar agar v mali ponvi. Zavremo ter stalno mesamo, dokler se ne zgosti. Disalo bo po algah in morju, a naj vas ne skrbi, vasa torta ne bo imela taksnega okusa!! 🙂 Zmes dobro vmesamo v kokosovo zmes. Ko je dobro premesano, pocasi vmesamo se stepeno smetane, polovico po polovico.

Sestavljanje torte in briljantna glazura:
Sladko mleko naredimo tako, da dve sestavini zavremo v manjsi posodi, nato pa tekocino odstavimo od ognja. Pekac umijemo, potem pa odrezemo zgornjo skorjo biskvita, da dobimo ravno povrsino in ga postavimo nazaj v pekac. Navlazimo s sladkim mlekom. Biskvit prekrijemo s kokosovim moussom, tega pa zravnamo s paleto. Ravno povrsino prekrijemo s plasticno folijo – tako da se dotika povrsine, nato pa torto prenesemo v hladilnik za vsaj dve uri ali se bolje cez noc, da se strdi. TE TORTE NE ZAMRZUJEMO saj agar agar ne prenasa nizkih temperatur.

Ko je torta dobro strjena in hladna jo vzamemo iz pekaca tako, da z tankim nozem obrezujemo ob robu pri tem pa pritiskamo na obroc. Pri tem vedno pomaga, ce noz splaknemo s vroco vodo preden zacnemo. Torto previdno potisnemo ven ter zgladimo robove in stranice s paleto, potem pa jo prenesemo na mrezno podlago (jaz uporabim kar tisto iz pecice), ki bo sluzila kot odcejevalnik.

Da torto dokoncamo moramo narediti se briljantno glazuro, tako da zdruzimo sladkor in vodo v posodi ter kuhamo na srednjem ognju dokler se sladkor ne stopi. Dodamo agar agar in kakav ter konstantno mesamo dokler ne zacne rahlo vreti in rata kremasto kot je prikazano na sliki zgoraj. Odstranimo iz stedilnika in dodamo hladno sojino smetano. Tekocino prelijemo cez torto, pri tem pa pazimo, da dobro oblijemo vse robove. Zgladimo in odvecno glazuro odstranimo s paleto. Prenesemo na lep kroznik ali podstavek za torte ter postavimo v hladilnik za vsaj pol ure. Okrasimo s kokosom in cokoladnimi koscki, lahko pa se znajdemo tudi z jagodami. Hladno postrezemo in uzivamo v kokosovih nebesih (klikni, da vidis kako ob tej tortici uziva sefica 😉 )

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s